Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
Derenk - kiemelt

Derenki Búcsú 2023.

Derenki Búcsú

2023. július 30.

A magyarországi lengyelség életében az egyik legfontosabb ünnep a minden évben megrendezésre kerülő Derenki Búcsú.

Az egyik legfontosabb ünnep a magyarországi lengyelség életében a minden évben megrendezésre kerülő Derenki Búcsú. Magyarország első lengyel települését több, mint háromszáz évvel ezelőtt Derenken építették fel a Lengyelországból betelepülők.

A búcsú – az előző évekhez hasonlóan – abban a kápolnában vette kezdetét, amely 1994-ben épült fel a korábbi Szent Simon és Szent Júdás Tádé templom helyén.

A megemlékezést a lengyelországi és magyarországi vendégek, valamint a derenki leszármazottak köszöntésével Widomskiné Novák Mária, a Derenk Öröksége Egyesület elnöke nyitotta meg.

A magyar lengyelség képviselői mellett számos vendéget köszönthettünk Lengyelországból is.

A megnyitók után lengyel és magyar nyelvű szentmise kezdődött.

A szentmise után a temetőben egy rövid ima után a lengyelországi és magyarországi egyesületek, önkormányzatok és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit.

A koszorúzások után levonultunk a völgybe, ahol a délután további részében kulturális műsorokon és egy kellemes pikniken vehettünk részt, ahol találkozhattunk régi ismerősökkel és újakat is megismerhettünk, tovább ápolva a lengyel-magyar örökségünket.

Írta: Szabó Mónika

Fotók: Szabó Mónika

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!