Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
derenki-bucsu

Derenki búcsú

Az egyik legfontosabb ünnep a magyarországi lengyelség életében a minden évben megrendezésre kerülő Derenki Búcsú. Magyarország első lengyel települését több, mint háromszáz évvel ezelőtt Derenken építették fel a Lengyelországból betelepülők.

A búcsú – az előző évekhez hasonlóan – abban a kápolnában vette kezdetét, amely 1994-ben épült fel a korábbi Szent Simon és Szent Júdás Tádé templom helyén.

A megemlékezést a lengyelországi és magyarországi vendégek, valamint a derenki leszármazottak köszöntésével Widomskiné Novák Mária, a Derenk Öröksége Egyesület elnöke nyitotta meg.

Lengyelországból a vendégeink között üdvözölhettük Julian Kowalczyk-ot, a Podhalai Szövetség elnökét és a Szövetség tagjait, a Małopolska Regionális Közgyűlés képviseletében Jan Piczura alelnököt, Maria Kuruc-ot, Bukowina Tatrzańska alpolgármesterét valamint Białka Tatrzańska képviselői. Az Országos Lengyel Önkormányzat képviseletében Felföldi Mária elnök vett részt a megemlékezésen.

A miskolci lengyelség tagjai számára nagy öröm volt újra találkozni Marek Sukiennik úrral, a Jabłoniec 1914 Limanowai Történelmi Hagyományőrző Egyesület elnökével, aki Limanowából érkezett hozzánk. Az Országos Lengyel Önkormányzatot Felföldi Mária elnök képviselte. A nyitóbeszédet követően Andzrej R. Kalinowski konzul úr olvasta fel Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövetének szívhez szóló sorait.

Ezt követően kezdetét vette a kétnyelvű szentmise, amelyet Bukoveszki Zoltán plébános, valamint a Białka Tatrzańska-i Szent Simon és Júdás Tádé apostolok plébániáról Jan Byrski kanonok és Krysztof Grzelak a Lengyel Perszonális plébánia plébánosa celebráltak.

A szentmise után a temetőben egy rövid ima után a lengyelországi és magyarországi egyesületek, önkormányzatok és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit. A koszorúzások után levonultunk a völgybe, ahol a délután további részében kulturális műsorokon és egy kellemes pikniken vehettünk részt, ahol találkozhattunk régi ismerősökkel és újakat is megismerhettünk, tovább ápolva a lengyel-magyar örökségünket.

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat ezúton is szeretné kifejezni köszönetét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatnak a támogatásért, amely lehetővé tette, hogy a miskolci lengyelséggel, valamint a magyar barátainkkal ilyen szép számban részt vehessünk a közösségünk számára oly fontos ünnepen, a Derenki Búcsún.

A beszámolót írta és fényképek: Szabó Mónika

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!