Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
00_Lengyelnyár2023_kiemelt

II. Lengyel Kulturális Műhelynap – Cikk

II. Lengyel Kulturális Műhelynap

2023. június 10.

Mai, rohanó világunkban nagyon fontos hagyományaink, kulturális értékeink ápolása, megőrzése, megismertetése és továbbadása a következő generációknak. Ennek jegyében hirdette meg egy évvel ezelőtt az Országos Lengyel Önkormányzat a Lengyel Kultúra Hetét, amely a nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezésre került Lengyel Nyár 2023. – Találkozások a Lengyel kultúrával néven 2023. június 2-10 között, amelyhez örömmel csatlakoztak országszerte a lengyel önkormányzatok és csoportok.

A rendezvényeinkről gyakran készülnek cikkek, beszámolók és rendkívüli büszkeséggel olvastuk MINap oldalán a cikket, amely szerint Miskolc MJV nagy örömmel fogadta rendezvényünket és hogy milyen szép számmal csatlakoztak hozzánk.

 

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 2023. június 10-én a II. Lengyel Kulturális Műhelynap egész napos programjaival csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz.

A műhelynap az Erzsébet téren Badány Lajos alpolgármester és Szabó Mónika elnök megnyitójával vette kezdetét tíz órakor. Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy Andrzej R. Kalinowski konzul urat is vendégül láthattuk a rendezvényünkön. Társasjátékokkal, kvízekkel, könyvbemutatókkal a legkisebbeknek pedig ismert lengyel mesehősökkel – Füles Mackó, Reksio, Lolka és Boka –, tarkított kifestőkkel készültünk.

A kisebb gyerekek nagyon élvezték a Dzień Bobry társasjátékot, míg a nagyobbak és a felnőttek a lengyel nyelvű Kresy és a lengyel-magyar nyelvű Felismered?/ZnajZnak oktató játékokkal tehették próbára a tudásukat a lengyel- és magyar kultúra, irodalom és történelem terén.

A programok délután a Miskolci Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban folytatódtak, ahol előbb egy lengyel gasztronómiai bemutatóval készültünk. Vendégeink megkóstolhatták a hagyományos lengyel toroskáposztát, a bigost valamint az almás pitét, a szarlotkát.

 

 

Nagyon boldoggá tett minket az, hogy sokan érdeklődtek a programjaink iránt, így a finom ételek és jó kedélyű beszélgetés után meghallgathattuk a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak és tanárainak lengyel nép- és gyermekdalokból összeállított koncertjét.

 

A zeneiskolás gyerekek után Bárkányi Tamara örvendeztetett meg minket a fuvolajátékával.

A koncertek után sem távolodtunk el a zene világától, sőt, ha lehet még jobban elmélyültünk benne Rémiás Emőkének köszönhetően. A lengyel népzene megjelenése a modern zenében című előadásának révén olyan neves lengyel előadókkal és együttesekkel ismerkedhettünk meg, mint a Zakopower, Future Folk, vagy a DAGADANA.

 

Ezután Emőke zenei kitekintője átadta a helyét Lengyelország turisztikai látványosságainak, vagyis Kusztván Péter Irány Lengyelország című előadásának. Péter által megismerkedhettünk az ország legjelentősebb kiránduló- és úticéljaival, nem mellékesen pedig felhívta vendégeink figyelmét olyan programokra, amelyeket érdemes meglátogatni, mint amilyen a Zakopanéban minden évben megrendezésre kerülő Folklórfesztivál, vagy a krakkói Pirogfesztivál.

 

Ha már pirog, visszatértünk az ételekhez, jobban mondva a gyógyító zöldségekhez, fűszerekhez, gyümölcsökhöz. Baloghné Szabó Ilona A lengyel konyha gyógyító ízei című bemutatóján megkóstolhattuk a frissen facsart alma-cékla-répa levet, megismerhettük ezek gyógyhatásait, a fenyőrügy légúti betegségekre gyakorolt kedvező hatásáról, a hagyma, káposzta, áfonya, kakukkfű és még megannyi zöldség-gyümölcs és fűszer csodálatos hatásairól.

 

A könyvtár árnyékot adó fái alatt Tóth-Strońska Bernadeta megtanította nekünk a krakowiak nevű lengyel tánc lépéseit, ezzel vidáman és hangulatosan zárva a napot.

 

 

Elmondhatjuk, hogy a II. Lengyel Kulturális Műhelynapunk is nagyon jól és eredményesen sikerült Miskolcon és már nagyon várjuk a jövő évit.

 

Írta: Szabó Mónika és Zsótér Judit

Fényképek: Szabó Mónika, Bárkányi Péter

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!