Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
Lengyel magyar barátság Miskolc

Lengyel-magyar barátság napja

Lengyel, magyar két jóbarát… – tartja a mondás. A két nép barátságát ünneplik 2007 óta minden év március 23-án mind Magyarországon, mind Lengyelországban, a hagyományok szerint minden évben a másik ország egy-egy városában. A kialakult járványhelyzet miatt sajnos 2020-tól elmaradtak a központi ünnepségek, ám idén, végre megünnepelhettük a lengyel-magyar barátság napját Miskolc MJV Polgármesteri Hivatalában 2022. március 21-én.

Miskolc MJV Polgármesteri Hivatalának nevében dr. Badány Lajos alpolgármester vett részt. A rendezvényünkön köszönthettük az Országos Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Felföldi Máriát, valamint a lengyel szószóló asszonyt, dr. Rónayné Slaba Ewát, a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatóját Piotr Piętkát és igazgatóhelyettesét Virágh Józsefet.

A rendezvény délután 15.00 órakor vette kezdetét a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, Szabó Mónikának köszöntőjével. A nyitóbeszéd után dr. Rónayné Slaba Ewa asszony tartott előadást a Magyarországon működő állami és civil lengyel szervezetekről, illetve arról, hogy miért olyan fontos ma, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek részt vegyenek a lakóhelyük kulturális életében.
Az előadást követően a Lengyel Kutatóintézet és Múzeum igazgatója, Piotr Piętka megnyitotta a „… Siessünk segíteni a Magyarokat a harcban…” című kiállítást, mely az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban a magyarok oldalán harcoló lengyeleket és a lengyel nép segítségét mutatta be. A magyar szabadságharc idején a Lengyel Légiónak külön dala volt, melyet Antoni Langie írt.

Talpra nép, a Tátra megett!
Védni a magyart siessünk;
Menjünk a közellenségégre,
Együtt vijjunk, együtt essünk!
Ha mi vállat vállhoz vetünk,
Ketten együtt nem veszhetünk.
/részlet

A kiállítás megnyitója és megtekintése után a rendezvényünk a Díszteremben folytatódott, ahol elsőként Bárkányi Péter és Virágh József a lengyel-magyar barátság kialakulásáról, annak fontosságáról, valamint megőrzéséről tartottak egy kerekasztal beszélgetést. Nagy örömünkre a résztvevők közül többen is érdekes és fontos kérdéseket tettek fel mind Virágh úr, mind Felföldi Mária felé intézve szavaikat.
A tanulságos és érdekes beszélgetés után a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium fuvola és fagott szakos növendékeinek színvonalas és csodálatos koncertjét hallgathatták meg a résztvevők.
Megemlékezésünket állófogadással zártuk.

Rendezvényünk megrendezésében köszönetet mondunk támogatóinknak és segítőinknek: Országos Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatójának Dr. Szolyák Péternek és munkatársainak, a Miskolc MJV Polgármesteri Hivatal dolgozóinak.
Külön köszönetet mondunk a Lengyel Kutatóintézet és Múzeumnak a kiállítás megvalósításáért, továbbá Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium tanulóinak, Kovács Adélnak, Csutak Tildának, Bukta Bernadettnek, Török Annának, Bodovics Valenciának, Veres Katának, valamint a felkészítő tanáruknak, Flach Antalnak, aki zongorán kísérte az elhangzott műveket.

Beszámolót írta: Szabó Mónika

Fényképek: Szabó Mónika, Nikházy Bea, Tóth-Stronska Bernadeta

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!