Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
LengyelOlvasasNapja2023_kiemelt

Lengyel Olvasás Napja 2023.

Lengyel Olvasás Napja

2023. szeptember 9.

A Nemzeti Olvasás Napja először 2012-ben, a második lengyel háború és Napóleon oroszországi inváziójának 200. évfordulója alkalmából került megrendezésre azzal a céllal, hogy a nemzeti irodalom ne csak az iskolai oktatás keretében jelenjen meg. Azóta is minden év szeptemberében tartja a világ különböző pontján élő lengyelség a Lengyel Olvasás Napját.

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, idén negyedik alkalommal csatlakozott a rendezvényhez.

2022. szeptember 3-án a rendezvény fővédnöke, Andrzej Duda köztársasági elnök a lengyel pozitivizmus egyik legkiemelkedőbb regényírójának, Eliza Orzeszkowának A folyó partján (Nad Niemnem) című regényét nevezte meg az idei év elolvasandó könyvének.

A Miskolci Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban működő nyelvi klubokkal összefogva egy igazán tartalmas és izgalmas napot tölthettünk együtt.

A regényből lengyelül, magyarul és angolul olvastunk fel részleteket, melyek segítségével a vendégeink megismerhették a regény főbb cselekményét.

Pálfi Erika könyvtárvezető kedves köszöntő szavait követően Szabó Mónika, az MLNÖ elnöke nyitotta meg a rendezvényt, és beszélt a Lengyel Olvasás Napjának történetéről és célkitűzéséről.

Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalát Badány Lajos alpolgármester úr képviselte, aki mindig nagy örömmel tesz eleget a lengyel közösség meghívásának. Beszédében nem győzte hangsúlyozni a lengyel és magyar nép ezer éves barátságát és a kultúra megőrzésének, továbbvitelének fontosságát, amelyhez a Lengyel Olvasás Napja kiváló alkalmat teremt.

Alpolgármester úr köszöntőjét Bárkányi Tamara fuvolajátéka követte, aki W.A. Mozart – Varázsfuvola című darabjából adta elő Papageno belépőjét.

A zenés átkötés után Szabóné Balogh Ilona mesélt a regény hátteréről, valamint a történet főbb eseményeiről tartott rövid összefoglalót.

 

A felvezetést követően kezdetét vette a felolvasás, amelyet a nyelvi klubok verscsokra, amely témájában – amely nem volt más, mint a folyó – szervesen kapcsolódott Orzseszkowa regényéhez, valamint Tóth Kinga csellójátéka tett még gazdagabbá. Előadásában Vivaldi: La Follia című darabját hallgathatta meg a közönség.

 

A felolvasás és szavalás után finom szendvicsek és sütemények mellett kellemes beszélgetés alakult ki a megjelenek között.

Ezúton is köszönöm minden fellépőnek és segítőnek valamint Pálfi Erika könyvtárvezetőnek, hogy ismét otthont adott a rendezvényünknek, amely ilyen sikeres lehetett.

A felolvasásban és a zenei programban résztvevő fellépők:

Bárkányi Tamara – fuvola

Tóth Kinga – cselló, lengyel

Tóth Kazimierz – lengyel

Baloghné Szabó Ilona – magyar

Bárkányi Péter – lengyel

Csiszár Adrienne – angol

Czaga Zsuzsa – lengyel

Donát Erika – magyar

Kusztván Péter – lengyel

Szűcsné Agócs Erika – magyar

Tóth-Stronska Bernadeta – lengyel

 

A nyelvi klubok versmondói:

Tiboldi Éva – angol

Uszkay Angéla – francia

Sárossy Judit Zsuzsa – német

Girhiny Balázs – angol

Barna Éva – francia

Sebastian Cabezas – spanyol

Külön is köszönet illeti P. Kováts Évát, aki a klubokat összefogta és megszervezte nekünk a versek elszavalását.

A könyvtárban egy mini kiállítás is megtekinthető lengyel írók és költők műveiből. Mindenkit biztatok, hogy amennyiben ideje engedi, tekintse meg.

Jövőre pedig Juliusz Słowacki: Kordian című drámájával térünk vissza.

 

Írta: Szabó Mónika és Zsótér Judit

Fényképek: Tóth Péter és Szabó Mónika

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!