Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
00 - Kiemelt kép Lancut

Tanulmányút Lengyelországba

Tanulmányút Lengyelországba

2023. július 15-17. Łancut-Rzseszów-Zamość

 

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat igyekszik minden évben úgy szervezni a nyári tanulmányútjait, hogy a résztvevők minél több újdonsággal ismerkedhessenek meg Lengyelország történetéből/történelméből. Ebben az évben a témát a folklór köré építettük, többek között azért is, mert a látogatásunk alatt zajlott a XIX. Nemzetközi Lengyel Folklór Találkozó Rzseszówban, illetve az Eurofolk Fesztivál Zamośćban.

A korai – hajnali öt órás – indulás miatt kissé álmos csapatunk 2023. július 15-én indult útnak Miskolcról. A kisebb megállókat követően tíz óra magasságában érkeztünk el kirándulásunk első állomására, Łancutba. Miközben bejártuk a város legszebb helyeit, idegenvezetőnk, Marcin rengeteg érdekességet mesélt a város történelméről, a nevezetességekről és persze, a Łancuti Kastélyról és annak hányatott történelméről.

Łancut kocsiszín a kastélynál /Fotó: MLNÖ/

Łancuti katély /Fotó: MLNÖ/

A kastélylátogatás után tovább indultunk Rzeszówba, ahol a szállásunk elfoglalása után besétáltunk a város főterére, itt megtekintettük a XIV-XVII. században kialakított földalatti pincerendszert. A bejáratnál elhelyezett térképen jól látható, a pincék kialakítása, illetve, hogy melyik pincét mire használták. Az áruk tárolása mellett ezek a pincék óvóhelyként is megállták a helyüket, ám jelenleg interaktív múzeum működik benne és a technika segítségével szinte újraélhetjük, milyen is volt az élet akkoriban. Mindenkinek, aki erre jár, csak ajánlani tudom, hogy látogasson el a múzeumba, ugyanis idegenvezető nélkül is jól bejárható.

A pincerendszer térképe /Fotó: MLNÖ/

Különböző vallások a városban /Fotó: MLNÖ/

Földalatti túránk után, immáron a felszínen folytattuk tovább a sétát. Visszatértünk a szállásunkra, ahol egy jó hangulatban elköltött, finom vacsora után szabadprogram volt mindenkinek. Többen visszatértek a főtérre, ahol a Folklór Találkozó fellépéseit tekintették meg, míg mások a Multimédiás szökőkút előadását csodálták meg, és voltak, akik csak a kellemes nyári estét kihasználva sétálgattak ebben a városban vagy társasjátékkal szórakoztatták magukat és egymást.

Folklór Találkozó /Fotó: Tumikné Csurák Ágnes/

Rzeszów – Folklór Fesztivál /Videó: Sárossy Judit Zsuzsánna/

Tadeusz Nalepa /Fotó: Szabó Mónika/

Rzeszów – Multimédiás szökőkút /Videó: Tumikné Csurák Ágnes/

Egy kis társasozás /Fotó: Szabó Mónika/

Vasárnap, reggeli után Zamośćba mentünk, ahol egy háromórás túra során megismerhettük az 1580-ban épült erődvárost, melynek óvárosa 1992 óta szerepel az UNESCO Világörökség listáján. A város az alapítója, Jan Zamoyski után kapta a nevét. Erődrendszere bevehetetlen volt és a maga korában a legmodernebbnek számított. Ahogy megérkeztünk a városba, ennek az erődnek a mentén haladva mentünk el a Lembergi kapuig, amelyen keresztül az Óvárosba jutottunk. Felmehettünk a VII-es bástyára is, ahonnan csodálatos látkép tárult elénk a városról. Megtekinthettük az erőd védelmét adó ágyúkat, sőt, a jelenlévők fülének nagy örömére, még egy bemutató keretében azt is megtapasztalhattuk, hogy mekkorát is szólnak ezek az ágyúk, mikor lőnek velük. Csapatunk egyik tagja, János olyan jól segített az ágyútöltésben és lövésben, hogy immáron hivatalosan is a Zamośći Tüzérség tagja.

Zamość – Erőd /Fotó: MLNÖ/

Zamość – Lembergi kapu /Fotó: MLNÖ/

Zamość – Oktatás /Fotó: Szabó Mónika/

Zamość – Ágyúlövés /Videó: Szabó Mónika/

Zamość új tüzére, János /Fotó: Szabó Mónika/

Az erőd és a bástya bejárása után folytattuk utunkat az Óváros szíve felé, a Fő térre. Közben gyönyörködhettünk a Bernardo Morando velencei építész tervei alapján épített házakban. Idegenvezetőnk, Marta elmondta, hogy nem csupán egyes házakat, hanem az egész várost ő tervezte. Tizenkét órához közeledvén egy rövid időre megálltunk, hogy meghallgathassuk a Ratusz (Városháza) tornyából érkező déli trombitaszót, majd az Eurofolk Fesztivál néhány résztvevőjének műsorából kaptunk röpke ízelítőt, mielőtt további érdekes információkat tudhattunk meg a városról a Zamoyski Múzeumban.

Zamość – Örmény emlékmű /Fotó: MLNÖ/

Zamość – Ratusz /Fotó: MLNÖ/

Zamość – Néptáncosok Mexikóból /Fotó: MLNÖ/

Zamość – A Zamoyski Múzeumban /Fotó: MLNÖ/

 

A városnézésünket egy közös ebéddel zártuk, amely bár kissé kalandosan alakult, de a csapat türelmének és derűs hozzáállásának hála, egészen jól sikerült. Egy kis szabadidős nézelődés után jó kedvűen hagytuk ott Zamość városát.

Zamość – Eurofol /Videó: Rémiás Emőke/

Rzeszówban, a finom, svédasztalos vacsora elköltése után ismét szabad program volt a csapat számára, és bizony, sokan részt is vettek a Fő tér pezsgő életében.

Utunk harmadik – egyben utolsó – napján a reggelit követően elköszöntünk Rzeszówtól és Sanok felé vettük az irányt, látogatásunk fő célja a Skanzen volt.

A sanoki Skanzen Lengyelország legnagyobb ilyen jellegű szabadtéri múzeuma, ahol a lengyel-ukrán határ menti valamint a Kelet-Kárpátok népeinek legjellegzetesebb épületeit tekinthettük meg. A Skanzen területén több, mint száz, a XVII-XX. század időszakot felölelő lakóépület, templom, gazdasági épület és műhely áll, és részletesen mutatja be a korabeli emberek életmódját.

Sanok – Galíciai piactér /Fotó: Szabó Mónika/

Sanok – Fodrászműhely /Fotó: MLNÖ/

Sanok – Patika /Fotó: MLNÖ/

Sanok – Ortodox templombelső /Fotó: Szabó Mónika/

Sanok – Lakóház /Fotó: MLNÖ/

Sanok – Hagyományos lengyel karácsonyi asztal /Fotó: Szabó Mónika/

Sanok – A legjobb osztály, mindenki jeles /Fotó: Szabó Mónika/

 

Hétvégénk programjai a Skanzen látogatással véget értek, és egy rövid vásárlás után szomorúan vettünk búcsút Lengyelországtól és indultunk vissza Miskolcra.

Ezúton szeretném megköszönni mindenki támogatását, és a kellemes hangulatú három napos utat. Külön is szeretnék köszönetet mondani Bárkányi Péternek a programok során nyújtott tolmácsolásáért.

Már most nagyon várjuk a jövő évi tanulmányutat.

 

Írták: Szabó Mónika és Zsótér Judit

Fényképek/videók: Zsótér Judit, Szabó Mónika, Tumikné Csurák Ágnes, Sárossy Judit Zsuzsánna, Rémiás Emőke, Szánóczky János

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rozgonyi Erzsébet
Rozgonyi Erzsébet
10 hónapja

Gratulálok a szervezőknek ehhez a szép és tartalmas programhoz! A “legjobb osztálynak” pedig további tartalmas kirándulásokat kívánok!

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!