Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
Fánk

Tłusty czwartek – Torkos csütörtök

A torkos csütörtök nagyböjt előtti utolsó csütörtök (azaz húsvét előtt 52 nappal). Lengyelországban ezen a napon engedélyezett a nagyböjt előtt utoljára alaposan belakmározni. Ezen a napon a legkedveltebb étel a fánk vagy a csörögefánk.

A középkorban a fánkok másképp néztek ki, mint manapság, ráadásul a hagyomány szerint némelyikbe mogyorót vagy mandulát rejtettek. Aki olyan szerencsés volt, hogy ilyen fánkra bukkant, annak az év további része bőséges és sikeres volt. Manapság már nem rejtenek el semmit a fánkokban egyszerűen úgy tartják a lengyel emberek, aki ezen a napon nem eszik meg legalább egy fánkot, az bizony a következő egy évben szerencsétlen lesz. Erre a hagyományra igyekeztünk mi is megemlékezni 2022. február 17-én. Nagy örömmel láttuk, hogy a rendezvényre nagyon sokan kíváncsiak voltak és a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár előadóterme teljesen megtelt. A Polgármesteri Hivatalt dr. Ignácz Dávid jegyző úr és dr. Maksa Bence jogi ügyintéző képviselték.

Legnagyobb örömünkre a bolgár és a német nemzetiségi önkormányzat tagjai is részt vettek a rendezvényünkön. A köszöntő után – melyet Szabó Mónika mondott el – Tóth Kinga és Tóth Kazimierz Jankovich Ferenc aranyos versével Az egyszeri-kétszeri fánkról kedveskedtek a jelenlévőknek. Az estére sok érdekes és szórakoztató játékkal készültünk, melyeket úgy vettünk észre, hogy örömmel és vidáman fogadtak a jelenlévők. A résztvevőket négy csoportra osztottuk, akiknek közösen kellett a különböző feladatokat elvégezniük. Elsőként egy házilekvár kóstolóra invitáltuk a jelenlévőket: minden csapatból egy fő vállalta, hogy megpróbálja kitalálni, hogy melyik az a négy lekvár, amelyekkel megkentük a fánkokat. A néhol érdekes válaszokat olvasva, jókat kuncogtunk. A leginkább a rebarbara lekvár fogott ki a kóstolókon.

Torkocs csütörtök fánk

Második játékunkban lengyel tradicionális ételeket kellett kitalálniuk a jelenlévőknek. A csapat egy tagja húzott egy ételnevet és anélkül, hogy kimondta volna miről is van szó, körbe kellett írnia. Az a csapat, amelyik leghamarabb kitalálta, pontot kapott. Következőnek Lengyelország nevezetes városait kellett kitalálni, egyetlen képrészlet alapján. Amennyiben nem sikerült elsőre, kaptak három állítás, melyekből kettő igaz, egy hamis volt. Végül az összes várost sikerült közös erővel kitalálni. A játékok után elérkezett az est fénypontja a fánkkóstolás. Kicsik és nagyok, mindenki kisgyermekként várta, hogy a finoman illatozó fánkokat végre megkóstolhassa. Egy-egy saját magunk által megkent fánkkal és egy pohár kellemes tea mellett egy nagyon jó hangulatú és kellemes beszélgetéssel zártuk a rendezvényt. Nem zárhatom a beszámolót anélkül, hogy meg ne említeném Baloghné Szabó Ilona gyönyörű díszítését, amivel feldobta az est hangulatát.

Írta: Szabó Mónika Fényképek: Nikházy Bea

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!