Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
Kiemelt - Bialka

Białka Tatrzańska-i búcsú

Białka Tatrzańska-i búcsú

 2023. október 27-29.

 

A katolikus egyház hagyományosan október 28-án ünnepli Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolokat, amely ünnep elmaradhatatlan a lengyelországi Białka Tatrzańska templomában, amelynek e két apostol a védőszentje.

Białka Tatrzańskáról és környékéről több, mint háromszáz évvel ezelőtt érkeztek Magyarországra azok a lengyelek, akik végül Derenken telepedtek le. Épp ezért a miskolci lengyel közösségnek mindig is szívügye volt, hogy képviseltesse magát a búcsún.

Mint mindig, most is nagy izgalommal vártuk az utat, hogy újra találkozhassunk lengyel barátainkkal.

Pénteken reggel indultunk Lengyelországba, ahol a nap nagy részét Zakopanéban töltöttük – még az eső sem tudta megakadályozni, hogy kiélvezzük. A piacon és a környékén mindenki megtalálta a csak rá váró kincseket. A Willa Koliba, azaz a Zakopanei Stílus Múzeum igazán kellemes és tanulságos kikapcsolódásnak bizonyult.

Miután megérkeztünk Białkára, elfoglaltuk a szállásunkat A finom vacsora elfogyasztása után csapatépítő beszélgetős-társasjátékozós estet tartottunk, ahol sokszor felcsendült ám a nevetés.

Másnap délelőtt részt vettünk a hagyományos búcsúszentmisén, ahol nem csak mi Miskolciak vettünk részt, hanem többek között Sajószentpéterről és Múcsonyból is jöttek lelkes érdeklődők. Megtisztelő volt, hogy a Szentmise előtt együtt ünnepelhettük a  Jan Żurowski plébános felszentelésének negyvenedik évfordulóját.  A lengyel plébános köszöntőjét Szabó Mónika, a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke tolmácsolta.

A misét követően csatlakoztunk a körmenethez, melynek során most is megcsodálhattuk a helyiek által viselt, csodálatos népviseleti ruhákat.

Aznap a vacsorára felszolgált hagyományos lengyel ételek mellett kellemes beszélgetésbe merültünk lengyel vendégeinkkel. Az este hangulatát a gural zenekar csak fokozta és hamarosan már egyre többen ropták a táncot.

Sajnos a hazaindulás napja mindig túl hamar érkezik el, így másnap reggel szomorúan búcsúztunk Białkától és a nagyon kedves Remiasz-házaspártól. Azzal köszöntünk el, hogy jövőre ismét találkozunk.

Lengyelországtól végül a Nowy Targ-i piacon töltött vidám délelőttel köszöntünk el.

Írta: Szabó Mónika és Zsótér Judit

Fényképek: Zsótér Judit és Rémiás Emőke

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!