Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat bemutatkozik

A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a megalakulása óta eltelt évtizedekben évről évre egyre szélesebb területen látja el a helyi lengyel közösség összefogását, hagyományainak ápolását.

A miskolci lengyel közösség tagjai között megtalálhatóak lengyelek, lengyel leszármazottak, valamint lengyelbarát magyarok is.

Kezdetben első sorban a lengyel nemzeti ünnepekre, mint A nemzeti lobogó napja, Az alkotmány ünnepe, Szent László nap, amely a magyarországi lengyelek egyik legjelesebb ünnepnapja, Függetlenség napja illetve a lengyel népi hagyományok jeles eseményeire koncentráltunk, úgy mint a karácsony és húsvét.

2007-óta rendszeresen megemlékezünk a Lengyel-magyar barátság napjáról is, és lehetőségeinkhez mérten részt veszünk az ehhez kapcsolódó rendezvényeken.

2022. január 1-től testületünk jelenlegi tagjai:


Szabó Mónika elnök

Bárkányi Péter elnökhelyettes

Balogné Szabó Ilona testületi tag

MLNÖ testület

Több száz évvel ezelőtt a közeli Derenken telepedtek le az első, történelmileg igazolható lengyel telepesek, akiknek köszönhetően létezik hazánkban a lengyel nemzetiség. Közösségünk több tagja is a derenki leszármazottak közé sorolhatja magát, ezért is kiemelt fontosságú számunkra a „Derenki történelmi hagyomány” ápolása, amelyben igyekszünk részt vállalni. A hagyományosan minden nyáron megrendezésre kerülő Derenki Búcsúnak támogató szervezői vagyunk.

Az utóbbi években Lengyelország egyre nagyobb hangsúlyt fektet a történelmi és kulturális hagyományainak tovább örökítésére. Tevékenységeivel a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat is igyekszik hozzájárulni Miskolc kulturális sokszínűségéhez. Rendezvényeink többségét emlékévek, évfordulók köré szervezzük, ezzel is erősítve és megőrizve a miskolci lengyel nemzetiségű tagok identitástudatát valamint megismertetni, népszerűsíteni a hagyományainkat, értékeinket és a lengyel nyelvet a nem lengyel származású tagjaink és mindazok számára, akiket érdekel a lengyel kultúra.

Elmondhatjuk, hogy színes programjaink, rendezvényeink révén közösségünk egyre bővül csakúgy, mint az együttműködő partnereink száma is, mind hazai, mind nemzetközi szinten.

fotó: Csiszár Adrienne

No event found!