Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
Kiemelt - Hollywood

Hollywood lengyel dallamai

Hollywood lengyel dallamai

2023. október 11.

 

MINDEN NAGYSZERŰ FILM MÖGÖTT EGY NAGYSZERŰ FILMZENE ÁLL. Ez volt a mottója Rémiás Emőke zenei előadásának, melyet Hollywood lengyel dallamai címmel tartott meg  2023. október 11-én.

Emőke mostani témája sokakat vonzott, hiszen nem sűrűn hallani a hollywoodi filmipar lengyel zeneszerzőiről.

Jelen előadásban az alábbi hat zeneszerző került porondra: Krzysztof Komeda, Wojciech Kilar, Krzysztof Penderecki, Jan A. P. Kaczmarek, Abel Korzeniowski, Zbigniew Preisner. A zeneszerzőkről szóló nagyon érdekes előadást a tökéletesen megválogatott zenei betétek tették még élvezetesebbé a vendégek számára.

Olyan csodálatos filmek zenéiből kaptunk ízelítőket, mint a Rosemary gyermeke és a Vámpírok bálja Krzysztof Komedától, Francis Ford Coppola: Drakula és Andrzej Wajda Az ígéret földje filmek zenéjét Wojciech Kilartól. Andrzej Wajda Katyń című filmjéhez Krzysztof Penderecki írt csodálatos zenét, amelynek részletei elbűvölték az előadás vendégeit is.

Jan A. P. Kaczmarek pedig több, mint ötven filmzenével büszkélkedhet, többek között a Richard Gere főszereplésével készült Hachikóhoz is ő szerezte a remek zenéket. Természetesen a bemutatóból nem maradhatott ki sem Abel Korzeniowski, sem Zbigniew Preisner, akiknek olyan filmzenéket köszönhetünk, mint a WE, Emily vagy például a Netflixen nagy sikerrel futó Korona című sorozatban is felcsendül Preisner egyik műve.

A hangulatos előadás után finom pogácsa és tea mellett kellemes beszélgetésbe merültek a résztvevők, akik ismét sok tudással és élménnyel térhettek haza.

 

Írta: Szabó Mónika és Rémiás Emőke

Fényképek: Szabó Mónika

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!