Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
309582979_5833084100056796_1842817143792653160_n

Lengyelország UNESCO kincsei – Kiállítás

Lengyelország UNESCO kincsei
szeptember 29.

 

2022. szeptember 29-én a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban került sor a Lengyelország UNESCO kincsei című kiállítás megnyitójára. A kiállítás anyagát a Budapesti Lengyel Kutatóintézet és Múzeum kölcsönözte önkormányzatunknak és a miskolciaknak.

A megnyitót Pálfi Erika könyvtárvezető nyitotta meg. Ezt követően Szabó Mónika elnök köszöntötte a jelenlévőket és röviden mesélt a lengyelországi UNESCO helyszínekről.

Az UNESCO 1972 november 16-án alapította a Világ kulturális és természeti örökségének megóvását célzó programját Világörökség egyezmény néven, amelyet Lengyelország az elsők között írt alá, és azóta további 180 ország csatlakozott hozzá. Ezzel vállalnak kötelezettséget arra, hogy az országok a saját területükön fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára.

A világörökségi listán szereplő természeti területek és épületek az emberiség közös kincsét alkotják, és amely listára Lengyelországból 17 helyszín – ebből kettő természeti, 15 pedig kulturális örökség – került fel, további öt pedig a javaslati listán szerepel.

Lengyelország több szempontból is kiemelkedő képviselője a világörökségi listának, bizonyítékul szolgálnak erre az építészeti remekei, mint amilyen Krakkó történelmi központja, Zamość óvárosa vagy éppen Varsó történelmi központja, de találhatunk itt középkori várakat, fatemplomokat, sóbányát, de természetesen nem lehet elfeledni az auschwitz-i koncentrációs tábort sem.

A kiállítás hatására sokan kedvet kaphatnak ahhoz, hogy ellátogassanak Lengyelországba és megtekintsék ezeket a csodálatos helyeket.

A megnyitót egy kis pogácsa és tea melletti kellemes beszélgetéssel és a kiállított helyszínek megcsodálása követte.

Írta: Szabó Mónika és Zsótér Judit

Fényképek: Szabó Mónika, Rémiás Emőke, Bárkányi Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!