Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
Lengyel filmnapok

XXI. Lengyel Filmnapok

XXI. Lengyel Filmnapok
2022. november 14-15.

Idén, immár 21. alkalommal került megrendezésre a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat valamint a CINE-MIS Nonprofit Kft szervezésében a Lengyel Filmnapok.
A nyitónapon Godó Rita a CINE-MIS nevében köszöntötte a jelenlévőket, ezt követően pedig Szabó Mónika a MLNÖ elnöke köszöntötte a nézőket. Örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a lengyel filmek kedvelői valamint kitért arra, hogy hagyományosan azért kerül sor novemberben a Lengyel Filmnapok megrendezésére, hogy ezzel is ünnepeljék a Lengyel Függetlenség kivívását, melyet november 11-én ünnepelnek a lengyelek.
Az ünnepélyes megnyitó után a Filmnapokat Witold Ludwig: A koldus és a madame című filmjét tekinthették meg a nézők.

„A koldus és a madame című film Adam Chmielowski művész-festő egyedi sorsát mutatja be, aki a szabadságot és a boldogságot keresve mindent feláldoz. Lázadó természete és a gonosszal való konfliktusa készteti rá, hogy nemcsak a koporsóba rejtett cári fogságból meneküljön, hanem a legnagyobb hírnév pillanataiban elhagyja a művészet világát, hogy “meghaljon a világért”, és az emberek szolgálatának szentelje magát. Tragikus sorsát lelki összeomlás, a jezsuita rendből való kizárás és elmegyógyintézetbe zárás teszi teljessé. Hamarosan azonban feltámad, mint egy főnix a hamvaiból, majd a mások iránti szeretettől őrjöngve nagyszerű stílusban tér vissza Albert testvérként – a leendő szentként.” /Forrás: A koldus és a madame | Művészetek Háza Miskolc (muhamiskolc.hu)/
November 15-én Jan P. Matuszynski: Nem hagytak nyomokat című filmjét vetítették le, melyen legnagyobb örömünkre sokan vettek részt.
„A film olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán, Lengyelországban már néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait. Egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Zietek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is.” /Forrás: Nem hagytak nyomokat | Művészetek Háza Miskolc (muhamiskolc.hu)/

Írta: Szabó Mónika
Fényképek: Bárkányi Péter és CINE-MIS

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!