Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
DSC01371

Andrzejki

Andrzejki – András-nap
2022. november 30.

Az ősz nem csak nálunk, magyaroknál telik neves naphoz kötődő mulatsággal. Míg nálunk már inkább a Márton-napi mulatság kap nagyobb hangsúlyt, Lengyelországban a mai napig nagy népszerűségnek örvend az Andrzejki – az András-napi mulatságok.. A Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat idén, első alkalommal rendezte meg, hogy ezzel is közelebb hozza a lengyel szokásokat a magyarokhoz, és e jóslásokkal, zenével és tánccal teli szórakoztató estén az emberek kicsit hátrahagyják a mindennapi gondokat és mulassanak egy jót.
A mulatság a vendégek érkezése után Szabó Mónika elnök köszöntőjével vette kezdetét, majd átadta a szót és a stafétát az este házigazdájának, Baloghné Szabó Ilonának.
Elsőként Kusztván Péter érdekes és szórakoztató előadásának köszönhetően jobban megismerhettük a lengyel és magyar András-napi népszokások közti hasonlóságokat és különbségeket.

Az este derűs hangulatát Feledy Péter alapozta meg Heltai Jenő: Vallomások című versének előadásával, és tette ezt olyan élvezetes, szórakoztató módon, hogy a végén az egész terem dőlt a nevetéstől.

Péter versmondása ITT megtekinthető.

A játékosságról egy kisebb vetélkedő gondoskodott, miután két csapatra osztottuk a jelenlévőket. Ez a két csapat mérte össze tudását az izgalmas feladatok során, amelyek helyes megfejtése esetén egy-egy csokibonbonnal gazdagodtak. Az est végén ezek összeszámolása után a nyertes csapatnak jelképes ajándék lett a jutalma. Nagyon örültünk, hogy a játékban minden vendégünk részt vett és közben láthatóan jól érezték magukat.

Első feladatként a csapatoknak Tóth Kinga és Tóth Karzimierz lengyel keresztneveket soroltak fel, a játékosoknak pedig ki kellett találni a nevek magyar megfelelőjét. Ezután párkereső feladattal folytatódott a szellemi próbatétel: híres lengyel és magyar személyek házastársait kellett kitalálni.
Ezt követően jóslások alapján kellett kitalálni, vajon kinek is szólhattak. Ennek a feladatnak egyértelműen a Polski Fiat autóról szóló jóslat volt a legmókásabb darabja – amely amellett, hogy tréfás volt, alaposan megizzasztotta a résztvevőket, annyira, hogy ez a feladvány megfejtés nélkül maradt
Agytekervényeink megmozgatása után következtek a játékos feladatok:

Első lépésként kiválasztottunk két-két párt, majd a párok jobb és bal kezét összekötöttük, hogy mindenkinek csak egy keze legyen szabad. Így kellett a pároknak három-három góral kalárist összekötni. A párok próbálkozásait sok nevetés kísérte, miközben jótanácsokkal igyekeztek a csapattársak segíteni a versenyző párosukat.

 

Az ügyesség a következő feladatnál is hatalmas szerepet játszott, hiszen a türelem mellett a biztos kézre is szükség volt: két hurkapálcikán kellett egy lufit eljuttatni a terem egyik végéből a másikba, majd a végén egy gombostűkkel teli kalapba helyezni. Természetesen anélkül, hogy a lufik kidurranjanak. Valamennyi vállalkozó szellemű játékos sikerrel – és hibátlanul teljesítette a feladatot és minden lufi épségben maradt.

Természetesen, ha az est témája a jóslatok és a szerencse voltak, nem maradhattak ki a szerencsepatkók sem. A terem közepén körbe elhelyezett piros lufik közepén egyetlen fehér állt, és ezt kellett az ügyes kezű jelentkezőknek eltalálni egy patkóval. Itt is bebizonyosodott, hogy a miskolci lengyel közösség tagjai bizony ügyes kézzel vannak megáldva, mert a feladat során csak a fehér lufik durrantak.
A feladat befejezése után már csak a csoki pontok összeszámolása maradt hátra. Kinga és Karzimierz segítségével ez meg is történt, és kihirdették a győztes csapatot.

Andrzejki nem múlhat el anélkül, hogy ne jósolnánk. Lengyelországban több népszerű jóslás is van, melyekkel a fiatal hajadon lányok próbálták megtudni, ki lesz a jövendőbelijük. Ezek közül az egyik a gombócfőzés volt. A lányok gombócokat főztek, amelyekbe egy papírcetlin a kiszemelt fiúk neveit írták le.
A gombócok a mi mulatságunkról sem hiányozhattak, bár a férjfogás helyett inkább a következő évre koncentráltunk: a vendégeknek kínált finom szilva- és baracklekváros gombócokba pálcikákra szúrt jóslatok kerültek, mit hoz nekik 2023. Hogy mennyire teljesültek be a jóslatok, az jövőre, a következő András-napon kiderül.

Amíg a résztvevők a gombócokat eszegették, hallgatták az estére válogatott Andrzejki-dalokat, beszélgettek és jól szórakoztak, újabb vendégünk érkezett: egyenesen Lengyelországból meglátogatott minket Helenka a jósnő, akiről hamarosan kiderült, hogy nagyon jól ismeri a jelenlévőket, amikor tenyérből jósolt nekik.

Helenka jóslatai 1.

Helenka jóslatai 2.

Helenka jóslatai 3.

 

És, ha már szóba kerültek a jóslatok, a fiatal lányok és a jövendőbelik, nem maradhatott el a legkedveltebb jóslás sem: a viaszöntés. A vállalkozó kedvű lányok és fiúk, asszonyok és férfiak egy kulcson lévő lyukon keresztül öntötték a viaszt egy lábasban lévő vízbe. Az így kialakult formát mindenki egyénileg értelmezi. Amit látunk, attól függ a jövőnk.

Az első miskolci Andrzejki nagyon jó hangulatban és sok-sok vidámsággal teli mulatság volt, amelyet biztos, hogy jövőre is megismétlünk. A sötét, hideg téli időszakban mindenkinek jólesik egy barátokkal eltöltött kellemes este.

Írta: Szabó Mónika és Zsótér Judit
Fényképek: Bárkányi Péter

 

Ha valaki szeretne lengyel Andrzejki zenékre mulatni, íme egy válogatás:

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!