Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
DSC01264

Białka Tatrzańska-i búcsú 2022. október 27-29.

A katolikus egyház hagyományosan október 28-án ünnepli Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolokat, amely ünnep elmaradhatatlan a lengyelországi Białka Tatrzańska templomában, amelynek e két apostol a védőszentje.
Białka Tatrzańskáról és környékéről több,mint háromszáz évvel ezelőtt érkeztek Magyarországra azok a lengyelek, akik végül Derenken telepedtek le.
Mint mindig, most is nagy izgalommal vártuk az utat, hogy újra találkozhassunk lengyel barátainkkal.
Csütörtök reggel indultunk Lengyelországba, ahol a délutánt Zakopanéban töltöttük. A piacon és a környékén mindenki megtalálta a csak rá váró kincseket.
Miután megérkeztünk Białkára, elfoglaltuk a szállásunkat A finom vacsora elfogyasztása után mindenki elvonult kipihenni az út fáradalmait.


Másnap, a reggeli után átadtuk ajándékainkat Józef Remiasznak, ezzel is kifejezve köszönetünket, hogy minden évben olyan nagy szeretettel fogadnak bennünket.

 

Délelőtt részt vettünk a hagyományos búcsúszentmisén, ahol nem csak mi Miskolciak vettünk részt, hanem többek között Sajószentpéterről és Múcsonyból is jöttek lelkes érdeklődők.

A misét követően csatlakoztunk a körmenethez, melynek során most is megcsodálhattuk a helyiek által viselt, csodálatos népviseleti ruhákat.

Egy kis búcsújárás után megebédeltünk, majd felmentünk Czarna Górára (Feketebérc), ahol megtekintettük az emléktábálát, melyet a 100 éves Lengyel Függetlenség tiszteletére állíttatott a Miskolci Civil Összefogás Fórum Klub. Fekete Dénes mesélt a tábla felállításának történetéről, majd megkoszorúztuk az emlékhelyet.

A tábla felirata:

„Az ezeréves lengyel-magyar határ. A két nemzet barátsága és a magyarországi Derenkre elszármazottak emlékére állíttatta Lengyelország centenáriumi évében
Civil Összefogás Fórum Klub Miskolc
Feketebérc, 2018. november 11.”

 

Kis csapatunk ezután sem állt meg, átmentünk Jurgów faluba, ahol megkerestük az Osztrák-Magyar Monarchia és Galícia (Lengyelország) határát jelölő jelzőoszlopot. Eközben elmentünk egy régi fűrészmalom mellett is, amely 1977-ben épült, miután az előző, XIX. században épült malom leégett.


Aznap a vacsorára felszolgált hagyományos barszczot (céklalevest) és pasztecikit (hússal v. zöldségekkel töltött apró kelt tészta) jó hangulatban költöttük el a Sajószentpéterről érkezett csoporttal.Sajnos a hazaindulás napja mindig túl hamar érkezik el, így másnap reggel szomorúan búcsúztunk Białkától és kedves házigazdánktól, de azzal köszöntünk el, hogy jövőre ismét találkozunk.
Lengyelországtól végül a Nowy Targ-i piacon töltött vidám délelőttel köszöntünk el.

Írta: Szabó Mónika és Zsótér Judit
Fényképek: Szabó Mónika és Rémiás Emőke

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!