Miskolc Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata

Weather Data Source:
20221019_123452

Lublini delegáció

Lublini delegáció

2022. október 19.

 A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárait az a megtiszteltetés érte, hogy 2022. október 17. és 21. között vendégül láthattak a lublini Wojewódzka Biblioteka Publiczna im. Hieronima Łopacińskiego könyvtárból érkezett hat könyvtárost.

A Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár vezetőjének, Pálfi Erikának a felkérésére a Miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat és a miskolci lengyel közösség tagjai a könyvtárral közösen vállalták, hogy október 19-én bemutatják a könyvtár és a MLNÖ közös munkájának kezdeteit, az együttműködésüket, illetve a jövőbeni közös terveiket. Emellett nagy örömmel mutattuk be a Lengyelországból érkezett vendégeinknek a miskolci lengyel kötődésű emlékhelyeket és ismertettük meg egy kicsit Miskolccal.

A köszöntés részeként átadtuk előbb a Miskolc MJV Polgármesteri Hivatala által összeállított ajándékcsomagokat, majd a lengyel közösség ajándékait, többek között Rémiás Emőke saját készítésű levendula kecsketej szappanjait.

A nyelvi akadályok leküzdésében Bárkányi Péter segített, aki tolmácsolt a két nép könyvtárosai között.

Elsőként Rónai Mónika mesélt a Lévay József Muzeális Könyvtár történetéről és a jelenlegi könyvállományról. Megtudtuk, hogy a gyűjteményükben több, mint 17 000 muzeális értékű dokumentum található. Lengyel vendégeink tiszteletére a kiállító vitrinekben lengyel kötődésű köteteket tekinthettünk meg, többek között egy németül íródott lengyel nyelvtankönyvet.

Ezt követően Pálfi Erika, a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár vezetője körbevezetett a könyvtár épületében, amely egykor Doleschall Gábor orvos tulajdonában állt. A tiszteletére gyógynövénykertet alakítottak ki a könyvtár udvarában.

Az épület megismerése után a könyvtár jelenlegi működéséről és a programjairól tudtunk meg többet. És, ha már programokról esett szó, a vendégeink megtekinthették a Lengyelország UNESCO kincsei című kiállítást, melyet az MLNÖ hozott el Miskolcra, és a könyvtár adott otthont.

Pálfi Erikát Fekete Dénes, a MLNÖ korábbi elnöke követte, aki arról mesélt, hogyan is kerültek az első lengyel nyelvű könyvek a könyvtárba. Megtudtuk, hogy 2016-ban nyílt meg a Nemzetiségi gyűjtemény, amelyhez a könyvek részben a MLNÖ állományából, részben a Budapesti Lengyel Intézettől érkeztek.

Dénes után Szabó Mónika elnök előadását hallgathatták meg a 2019 óta a könyvtárral közösen szervezett programokról. Olyan népszerű rendezvények kerültek említésre, mint az: …együtt harcol, s issza borát…, a Lengyel Függetlenség Napi programok, a Lengyel Olvasás napi rendezvények, Benyovszky és a lengyelek, a Zsíros csütörtök, a Kultúrák találkozása, A Tátra titkainak nyomában, Lengyel Kulturális Műhelynap és persze említésre kerültek a Lengyel Klub összejövetelei és rendezvényei.

Az előadásokat egy közös ebéd zárta, mely után jöhettek a lengyel emlékhelyek és Miskolc bemutatása: Lillafüred, Hámori-tó, József Attila szobra, Szent II. János Pál pápa tere valamint a szobor és a Szent Hedvig ereklye, mely most a Diósgyőri Katolikus Templomban található. Katyn-i emlékmű, Minorita templom.

Egy mindenki számára kellemes napot tölthettünk együtt a lengyel vendégeinkkel.

Írta: Szabó Mónika és Zsótér Judit

Fényképek: Szabó Mónika és Pálfi Erika

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között olvassa híreinket!